Mitz stelt burgers in staat regie te voeren op hun toestemmingskeuzes, zodat zorgaanbieders medische gegevens beschikbaar kunnen stellen.
Volgens de wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) zijn zorgaanbieders verplicht om medische gegevens elektronisch uit te wisselen. In de wet is vastgelegd dat voor een belangrijk deel van deze uitwisselingen een uitdrukkelijke toestemming van de burger nodig is.
In Mitz leggen burgers toestemmingskeuzes vast voor zorgaanbieders. Met een toestemming kunnen zorgaanbieders het medisch dossier van de patiënt, waarmee zij een actieve behandelrelatie hebben, beschikbaar stellen aan andere zorgaanbieders.
Mitz is een volledig transparante toestemmingsvoorziening, gebaseerd op een afsprakenstelsel dat voor iedereen inzichtelijk is en voldoet aan alle wettelijke eisen en regelgeving.
Huisartsen
Huisartsenkoepel LHV informeerde alle leden met een nieuwsbericht.
Bestuurslid Mariette Willems zegt daarin: “Wij zijn in de eerste plaats zorgverleners en hebben actuele en correcte gegevens nodig om levensreddend te handelen. Dat is mijn uitgangspunt als hulpverlener. Voor goede zorg is gegevensuitwisseling een ‘must have’ en daarbij is het buitengewoon belangrijk dat dit zorgvuldig en conform de wens van de patiënt gaat. Wij vinden dat Mitz een zorgvuldige balans maakt tussen het met toestemming beschikbaar stellen van specifieke gegevens voor het leveren van passende zorg.”
Gedetailleerde informatie vindt u in het afsprakenstelsel.
Voor inhoudelijke vragen kun je ook contact opnemen met de servicelijn van Mitz via telefoonnummer 070 317 34 55 of mailen naar info@Mitz-toestemming.nl.