Hoe werkt Mitz?
Krijg een inkijkje in hoe Mitz werkt. Bekijk het filmpje hieronder om te zien hoe Mitz in de praktijk gebruikt wordt. En kom erachter uit welke onderdelen de toestemmingsketen bestaat en welke Mitz-componenten er zijn.
In het Mitz Afsprakenstelsel staan voor de MC-leverancier de verschillende koppelvlakken, snelkoppelingen en functionaliteiten beschreven. Ook zijn hier de architectuurdocumenten zoals het programma van eisen en implementatiehandleidingen te vinden.
MijnMitz: het portaal om toestemmingskeuzes vast te leggen
De website MijnMitz.nl is de toegang tot het portaal om toestemmingskeuzes vast te leggen. De burger komt terecht op de informatieve website waar een korte toelichting staat over Mitz en het vastleggen van toestemmingskeuzes. Na inloggen met DigiD krijgt de burger toegang tot de persoonlijke Mitz-omgeving.
Mitz als onderdeel van de toestemmingsketen
Mitz is als online toestemmingsvoorziening onderdeel van de toestemmingsketen. Om medische gegevens tussen zorgaanbieders uit te kunnen wisselen is vaak toestemming van de patiënt nodig. De patiënt kan in MijnMitz toestemmingskeuzes vastleggen. De zorgaanbieder kan via de Mitz Connector bij Mitz controleren of de patiënt toestemming heeft gegeven om gegevens uit te wisselen met een andere zorgaanbieder.
Zorgeloos toestemming regelen
Een portaal voor vastlegging en beheer toestemmingskeuzes van patiënten
Beschikbaar voor alle zorgaanbieders en leveranciers die met gegevensuitwisseling te maken hebben
Geeft de patiënt regie
Het architectuurmodel
Een burger gaat naar de website MijnMitz voor het vastleggen en beheren van zijn toestemmingskeuzes. De burger kan ook samen met zijn zorgverlener de toestemmingkeuzes in MijnMitz vastleggen.
De toestemmingskeuzes worden opgeslagen in Mitz. Mitz bestaat uit een aantal componenten die verder toegelicht worden bij ‘Componenten van Mitz’.
Zorgaanbieders kunnen gebruik maken van Mitz via een Mitz Connector. De Mitz Connector verzorgt de koppeling tussen Mitz en de zorgaanbieder. Via de Mitz Connector kan een zorgaanbieder controleren of een patiënt toestemming heeft gegeven voor het uitwisselen van medische gegevens met een andere zorgaanbieder.
Het XIS van de zorgaanbieder kan verschillende Mitz-functionaliteiten bieden. Zo kan de zorgaanbieder optimaal gebruik maken van Mitz.
De daadwerkelijke uitwisseling van gegevens verloopt niet via Mitz. Dit regelt de zorgaanbieder via een uitwisselingssysteem (US).
Componenten van Mitz
Uit deze componenten bestaat Mitz:
- Toestemmingsapplicatie MijnMitz
Het portaal voor burgers - Toestemmingsregister
De plek waar de toestemmingskeuzes opgeslagen worden - Abonnementenregister
Hierin geeft een zorgaanbieder aan dat er een dossier van die patiënt is - Autorisatieserver
Voor het vastleggen van de identiteit van een zorgverlener die samen met een patiënt een toestemmingskeuze vastlegt - Toestemmingscatalogus
Hierin staat het overzicht van alle toestemmingsmogelijkheden