Bestuurder Jacco Pesser ondertekende op 17 januari het Mitz-convenant namens de KNMP, Koos Veefkind namens VZVZ (Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie) Servicecentrum en Clémence Ross namens stichting GvVz (Stichting Gemeenschappelijke Voorzieningen voor Zorgcommunicatie). De overeenkomst bekrachtigt de samenwerking voor de doorontwikkeling en implementatie van Mitz.
Pesser is in het dagelijks leven beherend apotheker en mede-eigenaar van Service Apotheek Oudenbosch. Verder is hij lid van het bestuur van de Nationale Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO) en lid van het Informatieberaad Zorg. Als een van de zeven bestuurders van de KNMP houdt hij zich bezig met het IT-dossier.
“Apothekers hebben er als geen andere beroepsgroep baat bij wanneer we medische gegevens eenvoudiger kunnen inzien bij andere apothekers, zorginstellingen, ggz-aanbieders et cetera”, geeft Pesser als reden voor de KNMP om zich aan Mitz te committeren. “Heel veel behandeluitkomsten landen in de apotheek in de vorm van benodigde geneesmiddelen.”
Belang van eenvoudiger registreren
Om de benodigde gegevensuitwisseling hiervoor te faciliteren, is ooit het Landelijke Schakelpunt (LSP) ingericht, inclusief een opt-in systeem voor toestemmingen. Stakeholders in de zorgsector zijn nu al een aantal jaren bezig met het verbeteren van die gegevensuitwisseling. Eenvoudiger registreren van toestemmingskeuzes - waar Mitz bij uitstek voor bedoeld is - maakt daar volgens Pesser een essentieel onderdeel van uit.
“Zonder toestemming mag je niks volgens de huidige wetgeving. En die toestemming registreren is complex. Mensen moeten bij elke aanbieder, elke apotheek opnieuw toestemming gegeven voor gegevensinzage. En als ze bijvoorbeeld verhuizen, dan moeten ze opnieuw die toestemming geven bij een huisarts en apotheek.”
Mitz enorme vooruitgang
Mitz is als online toestemmingsplatform dan ook een enorme vooruitgang ten opzichte van de huidige situatie, meent Pesser. Eenmalig alle toestemmingskeuzes regelen moet ervoor zorgen dat de drempel voor het registreren van die keuze – ja, nee of uiteenlopend per aanbieder – veel lager wordt.
“Wij willen als apothekers daar graag bij helpen om de drempel verder te verlagen. Zodat we zo snel mogelijk voor zoveel mogelijk mensen kunnen inzien wat bijvoorbeeld hun labwaarden zijn, of zoiets simpels als wat de dienstdoende weekendapotheek iemand heeft voorgeschreven.”
Belangrijke rol apotheken
Apotheken krijgen hierbij een aparte rol: zij kunnen mensen die niet weten hoe ze kunnen registreren via Mijn Mitz, hierbij ondersteunen. Aan de balie kan dit dan samen geregeld worden via de Samen Naar MijnMitz-functie.
De apotheken zijn daarom een belangrijke partij om burgers te helpen met het vastleggen van toestemmingskeuzes, benadrukt Clémence Ross. “Een burger of patiënt kan zonder afspraak bij de apotheek terecht en zich dus laagdrempelig laten helpen. Daarmee wordt Mitz ook voor minder (digitaal)vaardige mensen toegankelijk.” Verder ziet Ross de ondertekening van het convenant als bevestiging dat Mitz een belangrijke bijdrage kan leveren aan medicatieveiligheid.
Belangrijke stappen
De ondertekening van het convenant houdt voor de KNMP concreet in dat de koepel samen met VZVZ de leden zal oproepen om zo snel mogelijk aan te gaan sluiten en de Samen Naar MijnMitz-functie in hun systemen in gebruik te nemen. Ook het eenvoudig kunnen overzetten van de bestaande toestemmingen van LSP naar Mitz is een belangrijke stap.
“Als die technische functies doorgevoerd zijn, kunnen we mensen ook erop wijzen dat de optie van toestemmingsregistratie er is en dat we hen daarmee zo nodig kunnen helpen. Maar gezien de bekende voordelen voor onze leden, zal het niet veel moeite kosten om hen ervan te overtuigen de benodigde stappen te zetten.”
Doelstelling Mitz
De belangrijkste doelstelling van online toestemmingsvoorziening Mitz is om alle Nederlanders eenvoudig en laagdrempelig de regie te geven over het delen van hun medische dossiers. Zorgverleners kunnen dan in Mitz controleren of er toestemming is voor het uitwisselen van medische gegevens. In de ggz gaat het onder meer over het eenvoudiger delen van gegevens in het kader van elektronisch voorschrijven van medicatie. Toestemming is hier een hele belangrijke randvoorwaarde voor.
Met Mitz kunnen burgers zelf, zonder tussenkomst van zorgaanbieders, hun toestemmingskeuzes onafhankelijk van tijd en plaats vastleggen en beheren. Dit vervangt de lokaal, bij zorgaanbieders vastgelegde toestemmingen. Tevens biedt dit patiënten inzicht in hun toestemmingskeuzes en geeft meer transparantie en overzicht. Voor zorgaanbieders is vermindering van de administratieve belasting een belangrijk voordeel van Mitz.
Symbolische én praktische bevestiging
Het Mitz-convenant is een symbolische maar ook praktische bevestiging van de samenwerking tussen enerzijds St GvVz en VZVZ Servicecentrum, anderzijds de koepelorganisaties. De betrokken partijen hebben de afgelopen jaren gewerkt aan de juiste governance, de deelname-overeenkomsten, technische functionaliteiten en implementatieaanpak.
Stichting GVvZ treedt namens de gezamenlijke zorgaanbieders op als opdrachtgever van Mitz richting VZVZ-Servicecentrum (als beheerder van Mitz). Zorgaanbieders kunnen invloed uitoefenen op zowel de functionaliteit als governance van Mitz. De toestemmingsvoorziening is opgezet in samenspraak met stakeholders zoals VWS, ZN, PFN en sluit aan bij de Nationale Visie en strategie van VWS en het IZA-uitvoeringsakkoord.
Ook meedoen met Mitz?
Inmiddels hebben de eerste softwareleveranciers van apotheekinformatiesystemen Mitz al ingebouwd. Zodra dat bij jou ook het geval is, neemt het implementatieteam van Mitz contact met je op. Kijk voor hier voor meer informatie.