PharmaPartners heeft primeur met dubbele livegang van Mitz

Afbeelding
PharmaPartners rolt Mitz uit in de zorg
PharmaPartners is als een van de eerste grote leveranciers van zorgsystemen (HIS, AIS) voor huisartspraktijken en apotheken live gegaan met online toestemmingsvoorziening Mitz. In een zogeheten gecontroleerde livegang werden alle geregistreerde toestemmingen van apotheek Pluymaekers en huisartsenpraktijk Beumer overgezet naar Mitz. Dit gebeurde in samenwerking met Mitz-beheerder VZVZ. De komende maanden gaat PharmaPartners meer apotheken en huisartsenpraktijken over te zetten.

Met Mitz kunnen burgers zonder tussenkomst van zorgaanbieders zelf 24/7 toestemmingskeuzes vastleggen en beheren. Dit vervangt de oude situatie waarin de zorgverlener de toestemming ter plekke vastlegde. Het geeft burgers meer transparantie en inzicht in hun toestemmingskeuzes. Voor zorgaanbieders is vermindering van de administratieve lasten en meer inzicht in medische dossiers een belangrijk voordeel van Mitz.

Ondersteunen Mitz

Vanuit de koepelorganisaties van apothekers (KNMP) en huisartsen (LHV, InEen) kwam de vraag aan HIS/AIS-leveranciers om mee te werken aan het ondersteunen van Mitz, vertelt Eline Buijze, Business Analist & Product Owner Huisartsenzorg bij PharmaPartners. “Onze adviesorganen van huisartsen en apothekers noemden dit ook een prioriteit, reden om ermee aan de slag te gaan. Mitz betekent voor ons een vrij grote verandering in de software van onze systemen. Dat doe je niet in een paar weken, dus wilden we tijdig op de trein stappen.”

Afbeelding
Pharma Partners

PharmaPartners vroeg apotheker Chrysos Ballieux (Apotheek Pluymaekers, Utrecht) en Lisanne van de Ven (Apotheek Berghem, Berghem) om met hun AIS van PharmaPartners deel te nemen aan de GLG. Ballieux, lid van de applicatiecommissie van PharmaPartners, ziet de voordelen van Mitz boven de huidige toestemmingsregistratie van Volgjezorg. 

“Voor mij is van belang dat ik beschik over zoveel mogelijk relevante data om veilig medicatie te kunnen verstrekken en mensen goed te kunnen begeleiden bij hun medicatiegebruik. Nu toestemming registreren via Mitz veel makkelijker wordt, kan ik straks van hopelijk al mijn klanten zien of en zo ja welke medicatie zij eerder gehad hebben, bijvoorbeeld bij een poliklinische apotheek in een andere stad. Verder hoop ik op termijn sneller over alle relevante labwaarden te kunnen beschikken waarmee ik mensen beter kan helpen aan de juiste medicatie en dosering.”

Ook huisarts en GLG-deelnemer Rob Beumer (huisartsenpraktijk Beumer, Best), verwacht dat Mitz een positieve impact heeft ten opzichte van de huidige situatie. “Mensen die bij mij toestemming verleend hebben, gelukkig behoorlijk wat, denken vaak dat het dan ook bij andere points of care geregeld is. Maar dan blijkt bijvoorbeeld dat de huisartsenpost helemaal niet automatisch de juiste informatie heeft. We hebben al kunnen realiseren dat de HAP en apothekers medische gegevens van de huisarts kunnen raadplegen middels tijdelijke toestemming. Nu is het tijd voor een grote stap met Mitz, om de burger de regie en de verantwoordelijkheid te geven over het beschikbaar stellen van relevante medische gegevens.”

Eerste voorbereidingen

Tijdens de gecontroleerde livegang heeft Pharmapartners de eerste voorbereidingen getroffen om de huidige Volgjezorg-toestemmingen om te zetten naar Mitz. Na het overzetten kunnen mensen die eerder toestemming hebben gegeven, in de MijnMitz-omgeving hun toestemming bij deelnemende apotheken en huisartspraktijken terugvinden en hun toestemming voor alle zorgsectoren vastleggen voor nu en in de toekomst. 

Apothekers kunnen daarnaast de SamenNaarMijnMitz-functionaliteit gebruiken, vertelt Buijze van PharmaPartners. “Apothekers hebben zich opgeworpen als kartrekker om samen met patiënten toestemming vast te leggen wanneer iemand dat zelf niet kan of durft. Bijvoorbeeld omdat zij de Nederlandse taal niet machtig zijn geen DigID hebben of niet digitaal vaardig genoeg zijn. Via de SamenNaarMijnMitz-functie kunnen zij met hulp van de apotheker hun toestemmingskeuze vastleggen voor de hele breedte van de zorg.” 

Geen verrassingen

Het aansluiten van de eerste apotheken op Mitz en het daarna overzetten van bestaande toestemmingen is volgens Buijze met succes en zonder verrassingen afgerond. “We hebben nauwgezet de vinger aan de pols gehouden. Daaruit kwamen wat kleinere punten naar voren die we gaan oplossen voordat we op grote schaal gaan implementeren en bestaande toestemmingen overzetten. Zo kan dat proces, dat we samen met VZVZ oppakken, straks zonder problemen plaatsvinden.” 

Zowel Ballieux als Beumer stellen dat de overgang naar Mitz soepel verliep. Alle partijen waren volgens Ballieux goed op elkaar afgestemd, waardoor de migratie heel simpel leek. “Daar moet ik een compliment voor geven. Bovendien maakt dit duidelijk aan andere apothekers dat ze van die migratie in de praktijk niets of nauwelijks iets merken.”

Snelle uitbreiding

PharmaPartners hoopt de komende tijd snel meer apothekers en huisartsen te kunnen helpen met de ingebruikname van Mitz, benadrukt Buijze. “VZVZ regelt het tekenen van de overeenkomsten samen met de zorgaanbieders. PharmaPartners zorgt vervolgens voor de overstap naar Mitz. Samen met VZVZ zijn we in overleg hoe we dit landelijk het beste kunnen aanpakken.”

Huisarts Beumer verwacht in ieder geval dat de meeste Nederlanders een toestemmingskeuze via MijnMitz zullen regelen. “Zelf hebben we onze patiënten al geïnformeerd en nieuwe patiënten blijven we stimuleren om hun toestemming vast te leggen. Kortom, de bal ligt nu bij de burger, waar hij ook hoort te liggen, snel en eenvoudig via MijnMitz.”

Terug naar overzicht