“We willen een zaadje planten en mensen aan het denken zetten”, lichtte Abigail Norville, plaatsvervangend secretaris-generaal van VWS, het doel van de bewustwordingscampagne toe op de VZVZ-dag vorige week. “Want burgers kunnen de eigen regie pakken en keuzes maken.”
Via de campagne en de website Zorgvoortoestemming.nl wordt Nederland geïnformeerd over het belang van het maken van de toestemmingskeuzes. “We hebben het vaak over patiënten, maar dan ben je al ziek”, legde Norville uit waarom deze brede doelgroep is gekozen. “Het is ook belangrijk om die mensen te bereiken die niet ziek zijn, en hopelijk niet worden, maar wel nagedacht hebben over hoe ze willen dat er met hun gegevens wordt omgegaan.”
Zorgverleners over toestemmingen
Om dit te bereiken is de website Zorgvoortoestemming.nl gemaakt, met een verwijzing naar de online toestemmingsvoorziening Mitz. Zo vertelt SEH-arts Domenique enthousiast dat het nu zoveel makkelijker wordt om toestemming te geven. “Laat mij meteen met jouw klacht bezig zijn. Ik ben beter in zorg verlenen dan uren bellen. Daar ligt mijn kracht!”
Ook verpleegkundige Rianne werkt op de spoedeisende hulp en benadrukt het belang van online toestemming geven. “Laat ons goed voor je zorgen. Dat kan alleen als we toegang hebben tot jouw volledige dossier. Je kunt nu alvast online jouw toestemmingskeuze in Mitz doorgeven. Zodra jouw zorgverleners op Mitz zijn aangesloten, dan zie je dat in jouw eigen omgeving.”
Veilige en transparante toestemmingskeuze
Dat is belangrijk, vertelt Rianne, omdat “elke minuut telt als een patiënt balanceert op het randje van leven of dood. Vanaf het moment dat de ambulance met loeiende sirenes bij het ziekenhuis arriveert, starten we direct de behandeling.” Alle informatie over de patiënt kan van levensbelang zijn, maar het komt regelmatig voor dat een patiënt niet aanspreekbaar of buiten bewustzijn binnenkomt op de spoedeisende hulp.
“Op zo’n moment hebben we alleen de informatie in iemands dossier. Hoe meer medische gegevens bekend zijn, des te beter kunnen we een patiënt helpen.” Helaas is zo’n dossier vaak onvolledig. Veel mensen hebben namelijk geen toestemming gegeven voor het delen van hun medische gegevens.
Juist deze verhalen van zorgverleners en patiënten laten de noodzaak van toestemming zien, stelt Norville. “Deze voorbeelden laten zien dat er een taak is aan ons als ministerie en het hele zorgveld om burgers voor te lichten dat het maken van toestemmingskeuzes belangrijk is. Het is ook een plicht van ons allen om dit veilig en transparant te doen.”
Uitrol van Mitz
De radiocommercials zijn twee weken lang te horen op verschillende zenders. Ook wordt er online geadverteerd, onder andere door middel van advertenties in zoekmachines (SEA). In 2024 wordt de voorlichting aangevuld met een oproep om de toestemmingskeuze vast te leggen.
VZVZ is verantwoordelijk voor het beheren, (door)ontwikkelen en implementeren van Mitz en de daarbij behorende dienstverlening. Op dit moment hebben de eerste softwareleveranciers van huisarts- en apotheekinformatiesystemen Mitz ingebouwd, wat betekent dat binnenkort de eerste zorgaanbieders Mitz gebruiken.
Ook al ziet de burger de eigen huisarts, apotheek of laboratorium nog niet in de online toestemmingsvoorziening, toch kunnen toestemmingen al vastgelegd worden in MijnMitz.nl.
Bij het doorgeven van een toestemmingskeuze in Mitz wordt aangegeven dat een geregistreerde toestemming alleen beschikbaar wordt gesteld, zodra zorgaanbieders aansluiten op Mitz. In de online omgeving MijnMitz.nl is te zien welke eigen zorgaanbieders zijn aangesloten op Mitz.